PIRAMISKŐ Támfal megoldások

Növényhézagos támfalak, díszkertek, lépcsõk építésére

Image Description

Részletek

Az erõsen lejtõs terep esetenként nagy kihívás, de egyben óriási lehetõség is az építészeknek, a kertépítészeknek. Az épület elhelyezéséhez át kell alakítani a természetes környezetet. Bevágással, feltöltéssel vízszitntes felületet kell teremteni alatta és körülötte. Nagy telek esetén van hely a rézsû kialakításáre, az épített környezet és az eredeti terep összedolgozására.

De mi van akkor, ha a garrázst be kell süllyeszteni a terepszint alá, ha a szomszéd felõl valahogy meg kell fogni a kialakult földfalat, ha el kell takarni a magas lábazatot, ha megépült terasz vagy kerti fürdõmedence körül valahogy csatlakozni kell az eredeti terphez – és a keskeny, kicsi telken nincs hely a rézsûnek?
Nem csak a vasbeton – vagy más tömör kialakítású – támfal lehet a megoldás! Mennyivel szebb az olyan elemekbõl épített fal, amely „helytakarékosan” megfogja a földet, és hézagait dísznövényekkel ültethetjük be.
(Jellegük miatt a kis vízigényû sziklakerti virágok, cserjék évelõk telepítése, kiültetése javasolható.)

Nagyon szép és érdekes megoldás, ha a statikailag szükséges vasbeton támfalat egy másik, növényhézagos támfallal takarunk el részben vagy egészben – kialakítva a helyet a virágoknak, a futó-kúszó növényeknek. Az elemekbõl akár „függõ-kertet” is építhetünk.
A tereplépcsõk növényhézagos fallal történõ megépítése tovább növeli a kertfelületet. A támfalba haszonnövények is ültethetõk (eper, bab, borsó stb.) de ezek a sziklakerti jelleg miatt több locsolást igányelnek.
(Víztakarékossági szempontból célszerû megfelelõ öntözõrendszert használni.)

A növényfal építéséhez már többféle formájú elem is kapható, de a PIRAMISKŐ olyan, amely rendszert alkot. Egyazon felülettel építhetõ meg a támfal, a kerti lépcsõ vagy a ház körüli és a kerti járda – szegéllyel együtt. Néhány – a már befejezett munkákról készült – fénykép mutatja a variációs lehetõségeket. Az elemes építés szabadsága remélhetõleg megmozgatja az építészek, a kertépítészekés általában a kertszeretõk fantáziáját is.


Összeépítés

Nagy magasság, vagy rossz talajadottság esetén MÉRETEZÉS!

Szükség esetén az S3 elem a kezdô sorba is beépíthetô /betonorr vagy tüskerögzítéssel, vagy a fal csak ezzel az elemmel is megépíthető!


Alkalmazási terület:
  • szárazon összeépíthetõ elemrendszer
  • számtalan variácós lehetõséggel
  • szinte kötetlen vonalvezetéssel építhető
  • 20x15 cm-es raszterben tervezhető

Felhasználási terület:
  • földmûvek rézsübiztosítása
  • növényhézagos támfal, teraszosítás
  • kertépítés: díszkertek, lépcsõk
  • garázslejárók rézsûvédelme

Fal dőlésszög:
  • 45–72 fok, 1,0 m magasságig alapozás nélkül is megépíthetõ.
  • Magasabb támfalak esetén alapozás, talajmechanikai adottságtól függõen statikai ellenõrzés szükséges.


Minősítés

-45 fok vagy ennél kisebb rézsü hajlás esetén 3.00 m magasságig részletes vizsgálat nélkül alkalmazható.

-72 fokos hátfaldõlésû támfal 1.0 m magasságig -kövér agyagból készült hátfaltöltés kivételével- statikai ellenõrzés nélkül megépíthetõ.

Az ennél magasabb támfal statikus tervezõ közremûködésével készülhet. (talajtól és falmérettõl függõ megerõsítési lehetõségek: acéltüskés lehorgonyzás az alapra, acéltüskés sorösszekötés, hátfaltöltés geotextíliás megerõsítése)


Számolja ki kalkulátorunk segítségével mennyi elemre lesz szükség.